Kocaeli Üniversitesi Tanıtımı

15 Mart 2013 Cuma



Konya'da üniversite açılması konusunun gündeme geldiği tarih 1955 yılıdır. Bu tarihte Konya'da üniversitenin kurulması için TBMM'de bir kanun tasarısı hazırlandı. Tasarı, Milletvekillerinin yarısından fazlası tarafından da imzalandı. Ancak tasarı talihsiz bir şekilde Milli Eğitim Komisyonu'ndan geçemedi. Bu tarihten 7 yıl sonra, 1962'de Konya, M.E.B.'e bağlı olarak açılan Selçuk Eğitim Enstitüsü ve Yüksek İslâm Enstitüsü ile üniversiteye sahip olma yolunda ilk ciddi adımını atmış oldu. Bu ilk adımın güçlendirilerek geliştirilmesi için 1968 yılında Konya'da Üniversite'yi Kurma ve Yaşatma Derneği kuruldu. Nihayet duyulan yakın ilgi, gösterilen üstün gayret ve sarf edilen çabalar boşa gitmedi ve bugünkü Mühendislik-Mimarlık Fakültesi'nin nüvesini teşkil eden Mühendislik-Mimarlık Yüksekokulu kuruldu. Binası, dersanesi, personeli ve bütçesi olmadığı halde Üniversite'yi Kurma ve Yaşatma Derneği'nin gayretleri ile 1970-1971 eğitim-öğretim yılında çocuk esirgeme kurumuna ait bir binada (Gazi Lisesi yanı) hizmet vermeye başlayan bu yüksekokul, 5 Temmuz 1971 tarih ve 1418 sayılı kanunun 9.maddesine istinaden Konya Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi ünvanını aldı.

Üniversitenin kuruluşuna hazırlık safhasını teşkil eden bu üç okuldan asıl üniversiteye geçiş ise, 1975 yılında gerçekleşti. 11 Nisan 1975 tarihinde yürürlüğe giren "4 üniversitenin kurulması ile ilgili" 1873 sayılı kanunla yurdumuzda dört üniversitenin kurulması öngörülmüş ve Selçuk Üniversitesi' de bu kanuna istinaden kurulmuştur. 1976-1977 eğitim-öğretim yılında Fen Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi olmak üzere iki fakülte, 7 bölüm, 327 öğrenci ve 2 kadrolu öğretim üyesi ile faaliyete geçen Selçuk Üniversitesi, 1982 yılına kadar kayda değer bir gelişme gösterememiştir.


Selçuk Üniversitesi için atılım yılı 1982 olmuştur. 20 Temmuz 1982 tarih ve 41 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile ilk etapta üniversitenin çekirdeğini oluşturan Fen ve Edebiyat Fakülteleri birleştirilerek Fen-Edebiyat Fakültesi'nin kurulmasına, Selçuk Yüksek Öğretmen Okulu'nun Eğitim Fakültesi'ne dönüştürülmesine, Konya Devlet Mühendislik-Mimarlık Akademisi'nin, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi'ne dönüştürülmesine, Konya Yüksek İslam Enstitüsü'nün İlâhiyat Fakültesi'ne dönüştürülmesine, Hukuk, Tıp, Ziraat ve Veteriner Fakültesi ile Sağlık, Fen ve Sosyal Bilimler Enstitüleri'nin kurulmasına, Yabancı Diller Yüksekokulu'nun kaldırılarak Konya Meslek Yüksekokulu'na dönüştürülmesine, Niğde'de Niğde Meslek Yüksekokulu'nun kurulmasına, Kız Sanat Yüksek Öğretmen Okulu'nun Kız Sanat Eğitim Yüksekokulu'na dönüştürülmesine, Niğde Eğitim Enstitüsü'nün Eğitim Yüksekokulu'na dönüştürülmesine karar verilmiştir. 41 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile bir anda 8 fakülte, 4 yüksekokul ve 3 enstitü seviyesine ulaşmıştır.


Bugün ise Selçuk Üniversitesi 16 Fakülte, 1 Devlet Konservatuvarı, 1 Yabancı Diller Yüksekokulu, 2 Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, 3 Sağlık Yüksekokulu, 25 Meslek Yüksekokulu, 4 Enstitü, 13 Araştırma ve Uygulama Merkezi ve 60.000'i bulan öğrenci sayısı ile ülkemiz üniversiteleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Fakülteler

Diş Hekimliği Fakültesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Edebiyat Fakültesi
Fen Fakültesi Güzel Sanatlar Fakültesi Hukuk Fakültesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İlahiyat Fakültesi İletişim Fakültesi Mesleki Eğitim Fakültesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Meram Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri FakültesiSelçuklu Tıp Fakültesi Teknik Eğitim Fakültesi Veteriner Fakültesi Ziraat Fakültesi
Sanat ve Tasarım Fakültesi Teknoloji Fakültesi Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi
Ereğli Eğitim Fakültesi
Beyşehir A.Akkanat İşletme Fakültesi
Akşehir İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Enstitüler

Fen Bilimleri Enstitüsü 
Sağlık Bilimleri Enstitüsü 
Sosyal Bilimler Enstitüsü 
Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Mevlana Araştırmaları Enstitüsü
Yüksek Okullar

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
Akşehir Kadir Yallagöz Sağlık Yüksekokulu
Yabancı Diller Yüksekokulu
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu
Beyşehir Ali Akkanat Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu
Meslek Yüksek Okulları
Adalet Meslek Yüksekokulu 
Akören Ali Rıza Ercan Meslek Yüksekokulu 
Akşehir Meslek Yüksekokulu 
Beyşehir Ali Akkanat Meslek Yüksekokulu 
Bozkır Meslek Yüksekokulu 
Cihanbeyli Meslek Yüksekokulu 
Çumra Meslek Yüksekokulu 
Doğanhisar Meslek Yüksekokulu 
Ereğli Kemal Akman Meslek Yüksekokulu 
Güneysınır Meslek Yüksekokulu 
Hadim Meslek Yüksekokulu 
Huğlu Meslek Yüksekokulu 
Ilgın Meslek Yüksekokulu 
Kadınhanı Faik İçil Meslek Yüksekokulu 
Karapınar Aydoğanlar Meslek Yüksekokulu 
Kulu Meslek Yüksekokulu 
Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu 
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 
Sarayönü Meslek Yüksekokulu 
Seydişehir Meslek Yüksekokulu 
Silifke Taşucu Meslek Yüksekokulu
Taşkent Meslek Yüksekokulu 
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu 

0 yorum:

Yorum Gönder

Lorem

Please note: Delete this widget in your dashboard. This is just a widget example.

Ipsum

Please note: Delete this widget in your dashboard. This is just a widget example.

Dolor

Please note: Delete this widget in your dashboard. This is just a widget example.